Wildverband tegels leggen

Een wildverband in uw tuin aanleggen zorgt voor een speels effect in uw tuin. Geen enkele tuin is met wildverband het zelfde. In veel tuinen ziet u dan ook dat de bestrating in wildverband is aangelegd. Het is echter geen gemakkelijke klus om te doen. Toch is het met een goede voorbereiding mogelijk om wildverband zonder hulp van een stratenmaker in uw tuin aan te brengen. Wilt u een romantische Engelse tuin? Of juist liever een strakke moderne tuin? Alles is mogelijk!

Bodem

De Nederlandse bodem zorgt ervoor dat normale bestrating meestal na een tijdje verzakt. Zeker als u er vaak op loopt, kunt u de tegels uit elkaar halen waardoor ze of omhoog staan, of er grote kieren tussen de tegels kunnen ontstaan. Door de extra stevigheid van wildverband is die kans veel kleiner. De tegels zitten namelijk als een soort puzzel in elkaar en dat zorgt ervoor dat uw tegels zichzelf eigenlijk tegen verzakking beschermen en bij elkaar blijven.

Tegels en voeglengte

Voor het aanleggen van tegels in wildverband, zijn verschillende maten tegels nodig. Gelukkig hoeft u dat niet zelf uit te rekenen. De meeste leveranciers verkopen pakketten met diverse maten tegels, die allemaal op elkaar zijn afgestemd, echter is het wel de bedoeling dat u de voeglengte bij het plaatsen van de tegels zoveel mogelijk beperkt. De naden van de bestrating moeten horizontaal en verticaal zo kort mogelijk blijven om voor het beste effect te zorgen. Zijn de naden te lang? Dan wordt het effect van uw wildverband minder mooi. Een handige regel om aan te houden is dat de voeglengte maximaal de lengte mag hebben van uw grootste tegel, samen met uw kleinste tegel. Dus, als uw langste teel 60x90cm is en uw kortste tegel 30×30 dan mag uw voeglengte niet meer zijn dan 90+30=120 cm.

Patroon?

Creativiteit is toch wel een handig iets om te hebben als u zelf wildverband wilt aanleggen. Dit maakt het maken van een plan al een stuk eenvoudiger. Hoewel er ook vaak een aantal voorbeeldtekeningen bij uw tegelpakketten worden geleverd, is geen enkele tuin gelijk en moet u dus zelf even kijken hoe u uw wildverband wilt. De tekening kunt u wel altijd gebruiken als opstapje om te beginnen, maar kijk zelf ook goed naar wat er bij uw tuin past. In dit geval een patroon hanteren kan het makkelijker maken, maar dat is niet altijd het geval. Bij een patroon moet u vaak met afgezaagde tegels werken, wat zonder patroon niet altijd hoeft.

Netjes afwerken

Om te voorkomen dat de grotere tegels breken wordt er vaak aangeraden uw bestrating af te trillen. Hiervoor kunt u gebruik maken van een trilplaat met een rubberen mat. Door het aftrillen van uw bestrating zullen de tegels steviger liggen en heeft u nog tijden plezier van uw wildverband bestrating. Een trilplaat is vaak te huur bij de grote tuincentra en bouwmarkten.

Tegelzetter inschakelen

Laat u het leggen van wildverband tegels toch liever over aan een vakman? Neem dan eens contact op met de tegelzetters van Certikera.be. Via Certikera vergelijkt u vrijblijvend diverse offertes op prijs en kwaliteit.