Vloerisolatie, op of onder de vloer?

Hoewel veel warmte naar boven gaat en door de ramen, muren en dak verdwijnt, is ook de vloer een bron van kou. De koude lucht van buiten, trekt gemakkelijk door de kruipruimte met koude voeten als gevolg. Een goede oplossing is dan vloerisolatie, maar wat is dan de beste keuze? Isoleert u uw woning boven of onder de grond?

Bovenvloer isolatie

Veel huizen die voor 1983 gebouwd zijn, hebben nog geen vloerisolatie. Een nieuwbouwwoning daarin tegen is verplicht om alles te isoleren, dit is volgens de nieuwe wetgeving om het huis zo zuinig mogelijk te maken. Bovengronds isoleren is nog redelijk makkelijk. Zo zijn er verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar voor boven op de vloer, die vaak verstopt zijn onder uw tapijt, laminaat of houten vloer. Voor boven vloer isolatie kunt u denken aan ondertapijt of een dekvloer. Een nadeel van bovenvloer isoleren is dat de begane vloer zelf vochtig blijft. Door deze vocht kan er uiteindelijk schimmel ontstaan tussen de isolatie en de vloer. Ook wordt de vloer zelf aangetast. Het laatste nadeel is nog dat de vloer een stuk hoger kan komen te staan en daardoor de deuren ingekort moeten worden. Gemiddeld wordt de vloer vijf tot tien centimeter verhoogd.

kruipruimte isoleren

Kruipruimte

Afhankelijk van de vochtigheid in de kruipruimte, het materiaal van de vloer en de hoogte van de kruipruimte, kunt u uw kruipruimte zelf isoleren. Bij bepaalde hoogtes moet u echter een isolatiespecialist laten komen. De kruipruimte isoleren kunt u met verschillende producten doen. Denk bijvoorbeeld aan de natuurlijke materialen van schelpen of zand, of misschien de kunststof materialen zoals PUR schuim. PUR schuim vult ook de kleine naden en kieren, waar vaak nog kou vrij komt. Bij nieuwbouwwoningen wordt meestal polystyreen isolatie aangebracht, doordat dit ongevoelig is voor vocht en het beperkte gewicht.

Houten vloeren

Voornamelijk met houten vloeren moet veel rekening gehouden worden. Een houten vloer is namelijk erg gevoelig voor vocht. In de winter kan het bijvoorbeeld makkelijk 10 graden onder nul vriezen, waardoor de kruipruimte erg vochtig wordt, terwijl in de zomer het meer dan 20 graden kan worden. Voor goede isolatie moet u er dan ook voor zorgen dat het vocht niet klem komt te zitten tussen de houten vloer en de isolatie. Dit zorgt namelijk voor houtrot en vorstschade en dat is voor niemand prettig.

Voordelen

Een goed geïsoleerd huis is erg aantrekkelijk op de markt. Door het isoleren van uw woning kan uw huis dan ook erg in de waarde stijgen, wanneer u besluit om te gaan verhuizen. Dit komt omdat een geïsoleerd huis energiezuinig is en de overheid heeft besloten dat alle huizen zo snel mogelijk energiezuinig moeten zijn. Naast het voordeel dat uw woning veel meer waard zal worden, heeft u ook het voordeel om het vocht in uw woning te verminderen. Teveel vocht is slecht voor uw gezondheid. Ook zal uw woning warmer worden doordat er minder kou door de vloer uw woning binnenkomt.

Offertes vergelijken

Wilt u uw vloer of kruipruimte isoleren? Via Kooy Isolatie komt u direct in contact met erkende isolatiebedrijven uit uw regio. Indien u een offerteaanvraag doet ontvangt u meerdere vrijblijvende offertes toegestuurd per email.