Douchecabine in de badkamer vervangen doe het zelf

Uw oude douchecabine laten vervangen door een badkamerinstallateur kost zeker een paar honderd euro. Maar als u handig bent, wat staat u dan in de weg om het zelf te doen? Advies is gratis en overal verkrijgbaar. U bespaart geld én u bent een ervaring rijker. Neem het onderstaande stappenplan door om erachter te komen of u zelf in staat bent om de douchecabine te vervangen. Twijfelt u? Schakel dan de hulp in van een vakman. Op die manier voorkomt u foutieve montage en hardnekkige badkamer lekkage.

Douchecabine in de badkamer vervangen

Het makkelijkste is om uw oude cabine te vervangen door precies dezelfde, maar dat is meestal niet mogelijk. Dan begint de zoektocht naar een nieuwe. Het assortiment is enorm. Wilt u een inloop- of een gesloten douchecabine? Een vierkante of een kwartronde? Wilt u een draaideur of een ruimtebesparende schuifdeur of vouwdeur? Let op de positie van de kraan en douchekop. Het is niet fijn als later blijkt dat u leidingen moet gaan verplaatsen en tegels moet openbreken. Let ook goed op de breedte- lengte- en hoogtematen voordat u online of in de bouwmarkt afrekent.

Heeft u een cabine met douchebak, dan begint u met het plaatsen van dit onderdeel. Sluit eerst de afvoer hierop aan. Daarna kunt u de randen netjes afkitten en kunt u beginnen met het plaatsen van de wanden. Bij ieder model zit altijd een gebruiksaanwijzing of stappenplan. Volg dit stappenplan nauwkeurig. Komt u er niet uit neem dan contact op met de bouwmarkt voor advies.

Wat heb je nodig

Met alleen de douchecabine bent u er natuurlijk niet. U heeft een waterpas nodig, siliconenkit, roestvrijstalen schroeven en pluggen, een schroevendraaier set en uiteraard een accuboormachine, een steenboor en een rolmaat. Een potlood om af te tekenen is ook geen overbodige luxe. Vergeet geen kitpistool voor de siliconenkit.

Tips en tricks

Gebruik waterbestendige schimmelvrije siliconenkit voor sanitair afdichtingen. U brengt de kit het makkelijkste aan met een plantenspuit met veel water en een druppeltje afwasmiddel. Zo werkt u het mooi en glad af. Kit van onder naar boven. Als u bovenaan begint, dan druipt het water naar beneden en hecht het onderaan niet meer goed. Vergeet niet dat de kit even nodig heeft om te drogen. U kunt dus even niet douchen. Gebruik geen klopboormachine voor het boren van gaten in de tegels. Dit om barsten te voorkomen

Het is handig om een kijkgaatje of klepje te maken in de onderkant van de douchebak. Mocht de afvoer een keer verstopt raken, dan hoef je niet de hele bak weg te halen om het probleem op te lossen.

Een badkamerspecialist inschakelen

U kunt het plaatsen van een douchecabine ook uit handen geven. Schakel hiervoor een specialist in via Geert van Dorpe. Via Geert v. Dorpe komt u in contact met badkamer- en keukenspecialisten.