Dakpannen reinigen zelf doen

Met het voorjaar in het vooruitzicht wordt het tijd om de dakpannen te reinigen. Een klusje waar niet perse een vakman voor nodig is. De dakpannen kunt u namelijk ook prima zelf schoonmaken. Regen, zonlicht, warmte en kou zijn niet goed voor uw daken. Met deze tips zijn uw daken weer zo goed als nieuw. Wij adviseren u om voorzichtig te werk te gaan. Zo houdt u de kans op lekkage tot een minimum beperkt.

Hogedrukreiniger

U kunt het beste eerst beginnen met uw dak te reinigen met water en een hogedrukreiniger. Door gebruik te maken van een roterende sproeikop, zou u de druk van de hogedrukreiniger nog kunnen vergroten. In de meeste gevallen zullen de moeilijk te bereiken plaatsen moeiteloos gereinigd kunnen worden. Wel moet u oppassen dat de druk niet te hoog staat en uw dak niet beschadigen. Spoel na gebruik van de hogedrukreiniger uw dak nog eens goed en zachtjes af. Dit voorkomt dat algen en mossen zich weer aan uw dak vestigen.

Makkelijk en snel mos verwijderen

Door vocht krijgen mossen en algen vrij spel op uw dak en zorgen er vaak voor dat uw dak gaat lekken. Het is dan ook van grootst belang dat u zo het mos zo snel en goed mogelijk verwijderd. Hiervoor moet u weten dat mos zich erg gemakkelijk aan kleine scheurtjes en barstjes hecht. In veel winkels is echter een speciaal ontworpen mosreiniger te koop. Deze reiniger verwijderd op een zachte manier mos en groen aanslagen. Op deze manier wordt zowel mos als algen dus verwijderd. In de meeste gevallen moet u dit middel wel uitdunnen met een voorgeschreven hoeveelheid water.

Dak Coaten

Een beschermend middeltje op uw dak spuiten wordt ook wel coaten genoemd. Bij dakcoaten zorgt u ervoor dat uw dak minder lucht en vocht doorlaat. Hierdoor kunnen mos en algen zich minder goed hechten aan uw dak. Tevens wordt uw huis beter beschermd tegen de weersomstandigheden. Door coating hoeft u uw dakpannen minder vaak te vervangen. Gemiddeld gaat de coating tussen de 15 en 20 jaar mee. Belangrijk is dat uw dak eerst wel grondig gereinigd wordt.

Professionele hulp

Kunt u uw dak niet schoon krijgen? Of heeft u misschien last van hoogtevrees en durft u niet zo hoog te klimmen? Dan kunt u contact zoeken met de dakspecialist bij u in de buurt. Bent u woonachtig in Vlaanderen? Neem dan contact op de dakwerkers van Leon Vos. Vos dakwerken heeft ruime ervaring en wil u graag helpen met het onderhouden van uw dak. Geen mos, algen of hoogtes voor u dus!