Elektra aanleggen in de garage

Elektriciteit is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Zonder het te weten maken wij er vierentwintig uur per dag gebruik van! Met behulp van elektriciteit zetten wij de lampen in onze woning aan, de koelkast en vriezer, maar ook vaak gereedschap zoals een elektrische schroevendraaier zonder batterijen of een grasmaaier. Er moeten alleen wel genoeg elektrische punten in uw woning zijn, om dit allemaal te kunnen doen. Vooral bij aanbouwen als een garage kan dit een probleem opleveren.

Wat heeft u nodig?

Leiding Waterpas
Snelgips Stopcontact
Trekveer Speciale schroeven
Pluggen Freesmachine
Rubberen handschoenen Speedboor

Stappenplan stopcontact plaatsen

 1. Begin bij het begin en maak een bouwtekening. Verwerk in deze bouwtekening de kortste route naar de centrale doos in uw woning. Deze doos is niet standaard in elke woning, dus het kan zijn dat u hem zelf moet laten plaatsen.
 2. Verbind de contactdoos met de centrale doos, door de leidingen verticaal naar boven of beneden te trekken. Trek de leidingen via het plafond naar de centrale doos met behulp van een speedboor en een leidingdoorvoer.
 3. Plaats het stopcontact op de juiste hoogte en controleer met de waterpas of hij recht is.
 4. Schroef het stopcontact vast met de speciale schroeven en pluggen.
 5. Zorg ervoor dat de leidingen met behulp van elektriciteitsbuizen goed vast zitten en zaag indien nodig de buizen op lengte.
 6. Maak met de freesmachine een geul in de muur en plaats hier de leiding in.
 7. Werk de geul weg en maak de muur egaal met snelgips.
 8. Breng de snoeren van het stopcontact naar de centrale doos. Gebruik hiervoor de trekveer en de leidingen.
 9. Schakel de stroom uit.
 10. Verbind de juiste draden nu aan elkaar. De blauwe staat voor stroomafvoer, bruine voor stroomaanvoer, zwarte voor schakeldraad en de gele/groene voor aarde.
 11. Kijk of alles werkt door de stekker van bijvoorbeeld de garageradio in het stopcontact te doen en de zekeringengroep aan. Als de stroom goed is zal de radio aan springen en hoort u hem. Is het niet goed gedaan? Dan hoort u niets en kunt u het nog eens proberen of een vakman om hulp vragen.

Gevaarlijk

Met elektriciteit werken kan erg gevaarlijk zijn. Als u hier geen ervaring mee hebt, raden wij u graag aan ook niets te doen. Dit voor uw eigen veiligheid. Neem in plaats daarvan contact op met de dichtstbijzijnde elektrische specialist. Hij of zij wil u graag van dienst zijn met uw project.

Elektricien nodig? Schakel dan Koldijk BV uit Rotterdam in. Erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.