Bestraten tuin: het stellen van opsluitbanden

Om uw bestrating mooi te houden, is het van groot belang hem na het plaatsen op te sluiten. Met behulp van opsluitbanden kunt u hiermee voorkomen dat uw netjes afgewerkte bestrating binnen een jaar kieren begint te krijgen die zich vullen met gras en onkruid. Hierdoor zal uw bestrating er dan ook netter uitzien en heeft u ook minder onderhoud aan uw bestrating.

Soorten opsluitbanden

Er zijn verschillende soorten opsluitbanden, met vele afmetingen afhankelijk van het soort bestrating dat u wenst. Heeft u bijvoorbeeld een terras, wildverband of looppad bestrating? Dan zijn loopbanden van 5x15x100 cm voldoende. Echter, voor uw oprit met verkeersbelasting wordt aangeraden om opsluitbanden van minimaal 6x20x100 cm te gebruiken. Echter kunt u beter kiezen voor 8x20x100 of 10x20x100 cm. Deze kunnen de belasting beter aan. Moet uw oprit nog zwaardere voertuigen kunnen dragen? Of is de ondergrond niet erg stevig? Kies dan voor 12x25x100 of 15x25x100. Zo zijn er nog meer verschillende maten van opsluitbanden. Afhankelijk van uw wensen kunt u een stratenmaker om advies vragen. Voor bestrating is het aanbevolen om opsluitbanden van beton te gebruiken. Hout is ook een optie, maar die verrotten relatief snel waardoor u ze op korte termijn moet vervangen.

Plaatsing

Opsluitbanden gebruikt u om te voorkomen dat uw bestrating aan de zijkant verzakt en er kieren tussen uw tegels vormen. Plaats de banden altijd ongeveer 2 cm onder de bovenzijde van uw bestrating. Als u uw bestrating gaat aantrillen, blijft er ongeveer nog 1 cm over. Op deze manier wordt voorkomen dat neerslag zoals regen, sneeuw en water op uw bestrating blijft liggen.

Materialen en kleuren

Opsluitbanden zijn er in verschillende materialen te krijgen. Zo heeft u opsluitbanden gemaakt van natuursteen, van beton en van hout. Hiernaast zijn ze ook nog in verschillende kleuren te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan grijze opsluitbanden, zwarte, crème, blauwe en antraciet. Op deze manier is er voor al uw tuinwensen wel een geschikte opsluitband te verkrijgen.

Alternatief

Een alternatief voor opsluitbanden voor uw bestrating is palissaden. Palissaden worden al sinds de Romeinse tijd gebruikt. De bedoeling is dat u palen in de grond slaat, die zo voorkomen dat de bestrating verzakt. Aan de bovenkant worden de palen vaak met elkaar verbonden met een dwarslat of paal om de stevigheid te vergroten. Voor bestrating wordt vaak gekozen voor betonnen palissaden die niet erg lang zijn. Ook wordt dit vaak naast opsluiting gebruikt omdat het een mooi overgangseffect geeft. Ook natuurkeien kunnen hiervoor worden gebruikt.

Bestrating Expres

Dit artikel is geschreven door de stratenmakers van Bestrating-Expres. Mocht u een bestrating expert in willen schakelen, neem dan via de bovenstaande link contact op met de specialisten van Bestrating Expres.